30.6.2010

KESÄPIKKUSYDÄN

Pihamaalla on tullut touhuttua ja kaikkea kivaa sinne onkin putkahdellut. mutta niinä päivinä kun tulee pihalla oltua niin ei kerkeä paljon blogiaan päivittämään tai koneella edes käymään. Joten juttuja kyllä tulee pikkuhiljaa.

Uuteen rinteeseen sain äidiltäni ison kasan KESÄPIKKUSYDÄNTÄ. Ainakin nyt näyttää siltä että lähtee ihan hyvin kasvamaan ja on tyytyväinen paikkaansa.

KESÄPIKKUSYDÄN

Perenna, joka piihtyy niin auringossa kuin varjossakin. (mieluiten puolivarjo)
Mattomainen kasvusto. Siro ja hentovartinen. Lehdet muistuttavat saniaista.
Hauraat, kaarevat kukkavanat nousevat lehdistön yläpuolelle.
Kapeat, herttamaiset kukat ovat pieniä, nuokkuvia ja ruusunpunaisia tai valkoisia.
Kukkii kauan.

Korkeus 20-40cm
Kukintakuukausi: kesä-syyskuu

Hyvä reunakasvi. Leviää melko voimakkaasti. Lannoitetaan silloin tällöin ja toisinaan. Voidaan lisätä jakamalla tai siemenestä.

MYRKYLLINEN

23.6.2010

TULIKELLUKKA

Istutin uuden rinteen ylimpään osioon tulikellukkaa. Tästä sanotaan joissakin opuksissa ettei leviä kovin vauhdilla, mutta sain tätä siskoltani jolla se leviää ja leviää ilman jakamistakin.


TULIKELLUKKA (Geum coccineum)
Mätästävä ryhmäperenna. Lehdet ovat tuuheat ja osittain ikivihreät. Liuskoittuneet, sahalaitaiset lehdet ovat tummanvihreät ja nukkaiset. Maljamaiset, pienehköt oranssit ja runsaslukuiset kukat pystyjen kukkavarsien päässä.
Aurinkoinen/puolivarjo
Kukkii pitkään (touko-heinäkuu), varsinkin jos leikkaa aina kuihtuneet kukkavarret pois. Saattaa kukkia jopa syksypuolella uudestaan.
Hyvä ryhmäkasvi. Reunus- ja kivikkokasvi jota voi käyttää myös leikkokukaksi.
Korkeus: 20-40cm
Leveys:30cm

Minulla ei vielä kovin runsaasti kuki kukka tänä vuonna sillä istutin sen vasta äskettäin, mutta muutamia kukkia siihen on ilmaantunut.
















22.6.2010

RINNE

Tätä on tehty pitkään ja hartaasti.  Lähinnä johtuen siitä että olemme hitaita ja välillä niiiiin laiskoja. Mutta pikkuhiljaa se alkaa valmistua ja toivotaan että jo parin vuoden päästä näyttää ihan hyvin voivalta ja kauniilta.

Tämä rinne on jyrkkä ja ollut jo pitkään hyvin sekasortoisen oloinen. Rinteeseen oli istutettu joskus 1980-luvun puolessa välissä vuorimäntyjä jotka olivat jossain vaiheessa päässeet kasvamaan yli isoiksi ja raaskun näköisiksi.

Alussa revimme käsipelissä pois viisi tällaista juurakkoa. (jotkut olivat onneksi jo aika hapraita kun niistä oli männyt kaadettu jo aikoja sitten)

Vanhaa huonoa maata hieman pois, sitten alettiin tasoitella ja hieman pengertää:

 
Rappusten viereen läjä kiviä ja suoja levy jotten multa pääse sitten valumaan kivien päälle rinteestä.
Alareunaa hieman muotoiltiin ja harmiksemme jouduimme ottamaan ennen siinä olleet ratapöllit pois sillä muurahaiset olivat kaivertaneet ne ihan ontoiksi ja lahoiksi.
Tuonne vasempaan laitaan laitoimme verkkoa jonka juurelle istutimme villiviiniä josta saadaan sitten hieman suojaa ettei naapuriin näy.
Näissä kuvissa se ei vielä vaan näy kunnolla, kun ei vielä olleet lehdet kasvaneet.
Sitten paljon multaa, pihasta löytyneitä kukkia ja lahjaksi saatuja. Päätin etten tähän penkkiin osta yhtään uutta kukkaa vaan teen vaihtareita ja jaan jo pihassani olevia kukkia tähän. Voi olla että tulee hieman sekasortoisen näköinen, mutta minusta on pääasia että siinä kasvaa kukkia joista joku on aina kukassa ja näin ollen koko kesän tässä riittää loistoa.
Vielä tämä on kesken sillä kivien reunuslevyä pitää madaltaa, kiviä tuoda paikoilleen, multaa ajaa ja kukkia istuttaa. Mutta hiljaa hyvää tulee, tai ainakin valmista jos ei niin hyvää.

 
Rinteen kukista kirjoitan joku toinen päivä. Siinä mm. tulikellukka, kesäpikkusydän, ahomansikka, hopeahärkki, villiviini...

18.6.2010

PARVEKE NURKKAUS

Minun oma nurkkaus parvekkeella. Tässä rentoudun, kudon ja kuuntelen linnunlaulua (lasten kiljumista, moottorisahan surinaa, autojen pärinää...), ja nautin kupposen kuumaa kahvia.
Takana oleva ovi johtaa autotalliin joten se ei juurikaan ole käytössä, tästä syystä tavaroista ei tarvitse kovinkaan usein siirtää oven aukausun takia syrjään.
Siinä ne loput kaislaniputkin vielä odottavat että niistä jotain tehtäis, mutta sopivathan ne ihan hyvin koristeeksikin.

Toisessa päässä parveketta ruusupavut odottavat vielä kunnolla kasvuun pääsyä.Vielä kun on saanut pelätä noita yöhallojakin joten tuntuu että taimetkin ovat vielä hieman horroksessa. Näillekkin tein kaislasta ristikon jota pitkin voivat sitten kiivetää, jos vain nyt suostuvat alkaa kasvamaan.

14.6.2010

Orvokit toivottavat tervetuloa:


Roskakatos sai kukkia ympärilleen. kunhan vielä alkavat kukkia. Amppeleihin istutettu samettikukkia:


Ja samettikukkia myös rappusille:

11.6.2010

TÄHTISILMÄ

Sain aikaisin keväällä appiukoltani kolme tähtisilmää. Eihän niitä voinut vielä silloin ulos istuttaa joten vein ne verstaaseen isojen ikkunoiden eteen. jostain syystä ne kuitenkin nuupahtivat ja kukat sekä kukkanuput kuivahtivat. Nyt ne on vihdoin uskallettu viedä ulos ja pikkuhiljaa ne alkavat loistaa koko kauneudessaan.

Kasvutavaltaan tähtisilmät ovat tiheän pensastavia, hieman rentovartisia. Lehdet ovat kiiltävähköt, tummanvihreät. Mykerökukinnot ovat ohuissa, silti tukevissa varsissa. Kukinnot muistuttavat päivänkakkaran kukintoja.
Nämä kukat ovat erinomaisia ryhmäkasveja kukkatarhaan. Ne sopivat hyvin amppeleihin ja astioihin. Aurinkoinen kasvupaikka. Tuore, runsasravinteinen multa- tai hiekka- ja moreenimaa. 


Upean näköinen keskusta kukassa

10.6.2010

LIPERI eli LIPSTIKKA

Tämä LIPSTIKKA se on kiitollinen yrtti. Kasvaa kasvamistaan ja maistuu hyvältä. Kuivatan itse tätä aina varstoon talven varalle.
Yksi ohje johon tänään törmäsin on se, että: kuivattaa listikkaa, musertaa sen ja sekoittaa sitä merisuolaan. Suhde on puolet ja puolet. Vihreä yrttisekoitus korvaa lihaliemen ja maistuu myös salaateissa.
Vaikka kevät on ollut välillä melkoisen kylmä niin pensas on kerennyt kasvamaan jo näin isoksi:

5.6.2010

KUVIA

Aivan ihanan näköisiä pihjajan kukat ennen kuin ne aukeavat. Kuin pieniä rakeita.
Mustasilmäsusanna (isompikukkainen lajike)
vuorenkilpi:
Ja sitten taas APUA APUA
Onko tämä jokin orvokki laji???
Tässä lehti:







Ja tässä yksi ainut kukka joka on auennut: